Carpe Diem – demenslandsby

Bærum

Frodige og helsefremmende uterom med stort fokus på empatisk design, orienterbarhet og universell utforming.

Pilotprosjekt for Bærum kommune som har ønsket at landsbyen skal oppleves som en forlengelse av livet hjemme. Konseptet er gjennomgående i bygg, interiør og landskap, og er utviklet i tett samarbeid med helsefaglig ekspertise i kommunen. I uteanlegget ble det langt vekt på variasjon, gjenkjennelighet og et variert romforløp. Fra hovedinngang kommer man ut på et urbant torg med fontene, natursteinsdekke og gatetrær. Herfra følger man stien som fører til alle boligene. Stien fører deg gjennom en sansesti, treningsområdet, eplehagen, herregårdshagen med lysthus, vannhagen, «skogen» med gapahuk og hønsegård, sansehage, dyrkningsområde med drivhus og en båtpusseplass. Regnbed er plassert rundt i anlegget med en stor variasjon av trær, busker, stauder, klatreplanter, norske naturplanter og nytteplanter.

1. premie i pris- og designkonkurranse sammen med Nordic Office of Architecture og HENT AS.

Carpe Diem ble kåret til «Årets helsebygg 2020» og var finalist til Statens pris for byggkvalitet i 2021. 

Prosjektet er kategorivinner for landskapsarkitektur og vinner av hovedprisen i DOGA sin innovasjonpris for inkluderende design i 2024.

 

Tidsrom

  • 2017–2020

Areal

  • ca 18 000 m2

Samarbeid

  • Nordic Office of Architecture og HENT AS

Oppdragsgiver

  • Bærum kommune

Foto

  • Benjamin A. Ward / Nordic Office of Architecture

Kontaktperson